2011

De nominerade 2012 Se bilderna Johan Willner, KK+TF och Matso Pamucina

Martin Bogren
Vinnare av Scanpix Stora Fotopris 2011

Se Martin Bogrens bilder

De nominerade 2011: Lina Haskel, Martin Bogren och Åke Ericson.Martin Bogren

Foto:Ola Torkelsson/Scanpix

Ålder: 44

Familj: Gift med Susanne. 2 barn - Matilda 17 och Albin 12

Bor: Malmö

Bakgrund som fotograf: Började fotografera artister. Senare uppdrag inom div områden - reportage, porträtt, musikvideos mm. På senare tid har arbetet så långt som möjligt koncentrerats till egna projekt.

Intressen: Musik

Utbildning: Autodidakt

Aktuella utställningar: Lowlands - Fotografiska i Stockholm. Lowlands - New Delhi Photofestival i okt 2011 och senare Landskrona Konsthall (januari 2012). Därefter Irland och Portugal.

Om bidraget:

Vad vill du säga med ditt bidrag? Från början var det en porträttering och byggde skildring över byn och människorna där men längs vägen kom det alltmer att handla om barndomen, ungdomstiden och om minnen, och en mer personlig historia gjorde sig synlig. Om längtan bort från byn under uppväxten - och mitt förhållande till allt detta.

Vad har du för känsla/vad är viktigt för dig när du fotograferar? Att nå en närvaro med mig själv och en närvaro med de eller det jag fotograferar.

Hur känner du inför nomineringen? Jag är självklart väldigt stolt och glad över nomineringen. En sådan här nominering ger också så mycket kraft och energi att gå vidare och fortsätta att utvecklas.

Lina Haskel

Foto:Jessica Gow/Scanpix

Ålder: 33 år

Bor: Stockholm

Bakgrund som fotograf: Bestämde mig som 23-åring för att bli yrkesfotograf, skaffade därefter systemkamera och började utbilda mig, först i Stockholm, sedan New York, där jag stannade och frilansade i tre år. Nu är jag baserad i Stockholm, och jobbar främst för magasin och tidskrifter. Uppdragsgivarna är både svenska och utländska, bl.a. Wall Street Journal, Washington Post och Monocle. Mitt fokus är porträtt och feature, och på senare tid även interiörfoto.

Intressen: Bra saker, som att resa, träffa vänner och gå på konserter. Kameran får sällan följa med.

Utbildning: ICP i New York (International Center of Photography) samt Kulturama i Stockholm. Även en längre praktikperiod på Rolling Stone Magazine i New York, samt fil.kand. i multimediapedagogik (Stockholms universitet).

Aktuella utställningar: 24-27 nov: Grupputställning, Sveriges Allmänna Konstförening, Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm. I december: Grupputställning, "Fotografi till salu", Galleri Kontrast, Stockholm Projektet "Folkets Hus - Space in common" släpps som bok 2012.

Arbete: Frilansfotograf på heltid sedan 2005. Under 2011 är jag dessutom tf chefredaktör på halvtid, för en av mina stadiga magasinskunder.

Om bidraget: Jag har fotograferat ett 70-tal Folkets Hus över hela landet, allt ifrån gamla trähus till nybyggda hus som integrerats i den moderna stadsbilden. Jag har täckt in Sveriges samtliga 25 landskap, och fotograferat Folkets Hus på så skilda orter som Nilivaara i Lapplands inre och stadsdelen Rosengård i Malmö.

Vad vill du säga med ditt bidrag? Det är fascinerande hur arbete och nöje sedan 1800-talet har varit beroende av varandra just i Folkets Hus, och hur de verksamheterna - med olika behov av funktion och utformning - har samsats under samma tak. Nu har jag utforskat husens stil och utseende, som under åren mejslats fram av de olika verksamheterna.

Vad har du för känsla/vad är viktigt för dig när du fotograferar?Tid, tid och åter tid är nog det viktigaste. Att aldrig ha ont om tid. I det här projektet lät jag det i vissa hus ta flera timmar innan jag hittade "bilden". Då gällde det förstås att ha tydlig och bra kommunikation med vaktmästare och andra, så att ingen stressade på mig för att vilja låsa och åka hem.

Hur känner du inför nomineringen? Det är sjukt hedrande att bli nominerad i den här tävlingen!

Åke Ericson

Foto:Jessica Gow/Scanpix

Ålder: 48 år.

Familj: Hustrun Anna samt sönerna Leon, 11, och Noel, 9, och labradoren Kodak.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Bakgrund som fotograf: Lånade min mammas bälgkamera när jag var tio och hade min första bild publicerad i Strengnäs Tidning när jag var fjorton.

Intressen: Fiska med mina grabbar.

Utbildning: 3-årig gymnasieutbildning och 30 års yrkeserfarenhet.

Aktuella utställningar: "Kosovo in progress". Nya boken "Kosovo in progress".

Arbete: Nytt dokumentärprojekt om romernas situation i Europa.

Om bidraget: Ett viktigt ämne som inte så ofta blir belyst i svenska medier.

Vad vill du säga med ditt bidrag? Jag följde Pontus under ett halvår och blev jag förvånad över byråkratin en av Sveriges elitsoldater bemöttes av när han skadades allvarligt i rikets tjänst i Afghanistan.

Vad har du för känsla/vad är viktigt för dig när du fotograferar? Att vara närvarande. En ödmjukhet inför de människor som jag dokumenterar. Att skapa en närvarokänsla i bildreportaget så att det manar till eftertanke hos läsarna.

Hur känner du inför nomineringen? Glädje för mig personligen och över att ämnet uppmärksammas en gång till.

Tidigare

Se mer om de fyra senaste årens Fotopris.

2014
2013
2012
2011
2010
2009

Bildspel

Se de nominerade bilderna från 2011.

Martin Bogren
Lina Haskel

Åke Ericson

Tidigare års pristagare

2011 Martin Bogren
2010 Martina Hoogland Ivanow
2009 Niklas Larsson
2008 Lars Tunbjörk
2007 Marc Femenia Nobell
2006 Thobias Fäldt.
2005 Anna von Brömssen
(Pressens Bilds Stora Fotopris)
2004 Pieter ten Hoopen
(Pressens Bilds Stora Fotopris)
2003 Niklas Maupoix
(Pressens Bilds Stora Fotopris)