Foto:Hannah Modigh

Vinnare av TT:s Stora Fotopris 2013 - Hannah Modigh med The Milky Way Se bilderna

Modigh vinner TT:s Stora Fotopris

Hannah Modigh vann TT:s Stora Fotopris 2013 med sitt bidrag ”The Milky Way”, som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen. Hannah fick priset under tisdagskvällen på Rival i Stockholm i hård konkurrens av de övriga två nominerade, Martin von Krogh och Trinidad Carrillo.


”Det finns ingen början eller slut på berättelsen utan den går i loopar för det handlar inte om just dessa ungdomar, de växer upp, utan om en känsla som alla måste eller redan har gått igenom. En tid full med drömmar, känslan att livet är stort samtidigt som hela livet hänger på en kväll, en blick. De råa öppna känslorna jag kände då har fascinerat mig så att jag under tio år försökt ta bild på dem.”, säger Hannah Modigh om sitt bidrag.

Motiveringen lyder:
”Med stor integritet och nyfikenhet skildras en kaotisk tid i livet, fylld av starka och motsägelsefulla känslor. En värld av drömmar, förvirring, spänning och längtan fångad i ett blekt ljus, lika vackert som stumt.
Bilderna berör på djupet och påminner oss vuxna om en tid i våra liv som aldrig går att få tillbaka.

Trio nominerad TT:s Stora Fotopris

Hannah Modigh, Martin von Krogh och Trinidad Carrillo kan vinna 100 000 kronor

Hannah Modigh, Martin von Krogh och Trinidad Carrillo är alla nominerade till TT:s Stora Fotopris 2013. Vinnaren presenteras den 26 november och erhåller Fotopris-pokalen samt 100 000 kronor.

En jury bestående av Magnus Bergström, Joakim Ståhl, Stefania Malmsten, Eirill Wiik och Claudia Küssel har utsett de tre nominerade som nu har chansen att vinna 100 000 kronor. Nivån på ansökningarna har som vanligt varit väldigt hög och diskussionerna var livliga när juryn sammanträdde.

Hannah Modigh är nominerad med The Milky Way som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan. Där starka känslor tvingas ner under huden för att man ska passa in, men ibland bubblar upp i konstiga utryck och ett krampaktigt sökande efter gemenskap.

Martin von Krogh är nominerad med Att leva med mörkret. Om man drar ett streck runt jorden och utgår från Kiruna så hamnar man ovanför Island, i norra Sibirien och en liten bit ovanför polcirkeln. Från och med den 10 december så går solen aldrig upp här, den kommer först tillbaka i början på januari. För de flesta som inte kommer från Kiruna är tanken på att solen aldrig går upp skrämmande och fascinerande. Det här är en betraktelse om hur det är att leva med mörkret.

Trinidad Carrillo är nominerad med The Name from Mars. Trinidads motivation är att närma sig förståelsen av den existentiella platsen mellan yttre verklighet och dröm. Att få en starkare förnimmelse av denna och de andra verkligheterna. Att hänga med. Att registrera det som ligger framför hennes ögon när det avlägsna drömlandskapet faller samman under vikten av en önskan som inte kan uppfyllas i vaket tillstånd. Besvärjelser liksom önskningar som blåses ut i förhoppning. Mantran, ramsor, ord som håller oss samman. Rymden som finns inuti och utanför.

Tidigare

Se mer om de fyra senaste årens Fotopris.

2014
2013
2012
2011
2010
2009

Nominerade 2013

Hannah Modigh

Ålder: 33Familj: Man Henrik, son Idris, mamma Hélène, pappa Håkan, syskonen Hedda, Helena och Axel.Bor: StockholmBakgrund: Min uppväxt är delad mellan Stockholm, Indien och Österlen. Flyttade hemifrån när jag var 16 till Lund. Bodde i Paris, reste runt och flyttade tillbaka till Stockholm.

Började som fotograf: Jag började ta bilder när jag var 13. Min mamma gav mig hennes systemkamera. Sedan 2007 har jag typ försörjt mig som fotograf på olika tidningar och med mina egna projekt.Intressen: Resa med min familj, köra bil och lyssna på musik, dricka vin och dansa, titta i fotoböcker och pussa på min sons kinder.Utbildning: Ett år på Fatamorgana i Köpenhamn 2002-2003 och Nordens Fotoskola på Biskops Arnö där jag gick ut 2007. Ett år som projektstudent på Kungliga Konsthögskolan 2012-2013Aktuella utställningar: Värmlands Museum 17/5-16/11 2014, Galleri London Uppsala och Sundsvall bildmuseum 2014.Arbete: Arbetar på Stockholm City, Dagens Nyheter och Aftonbladet. Har ett deltidsvikariat på Mitt i och frilansar.

Om bidraget: Bilderna föreställer pojkar och flickor mellan 12 och 16 år. Åren när man går från att vara barn till att bli vuxen.De är fotograferade på Österlen, där jag tillbringade de åren. Jag har sedan 2003, under olika perioder, tagit bilder på den här åldersgruppen. Den här åldern handlar om sökande efter sin identitet, samtidigt som man försöker vara som alla andra. Kroppen förändras, går sin egen väg, och hormonerna påverkar hela ens personlighet. Jag minns det som att kastas mellan euforisk glädje och total hopplöshet. Jag upplever det som en tid av längtan. Efter självständighet och livet. Förväntan över all den erfarenhet som kommer med livet. Jag minns det som att erfarenhet var ett mått på hur vuxen man var så man samlade på erfarenheter och mätte dem med varandra. Det visade hur långt man kommit i sin väg mot självständighet och frihet. De starka känslorna jag kände under den tiden är något jag som fotograf söker hela tiden. Inte alltid för att ta bild av, men för att få känna dem, för kunna ta en bild. Jag kände en utmaning i att få fotografera denna ålder. Det kan vara det mest hemlighetsfulla jag som fotograf och vuxen någonsin kommer få porträttera.

Vad vill du säga med ditt bidrag? Det finns ingen början eller slut på berättelsen utan den går i loopar för det handlar inte om just dessa ungdomar, dom växer upp, utan om en känsla som alla måste eller redan har gått igenom. En tid full med drömmar, känslan att livet är stort samtidigt som hela livet hänger på en kväll, en blick. Dom råa öppna känslorna jag kände då har fascinerat mig så att jag under tio år försökt ta bild på dem. Årstiderna ligger blandade för att skapa en känsla av att vara fast i en repetition av känslor, en period som pågår jämt. Det är bara nya ungdomar som kliver in och ut. Det här i kontrast till att bilderna själva skall kännas förgängliga. I bilderna finns ett avtryck som visar närvaro av en frånvaro. Spår i bilden visar på en tidigare händelse men lämnar en mystik över den. Får aldrig veta. Jag hoppas att man skall känna igen sig i bilderna ibland med ett leende ibland med en klump i bröstet.

Vad har du för känsla/vad är viktigt för dig när du fotograferar? För mig är det viktigt att förmedla en stämning mer än att berätta en historia från början till slut. Då är det den stämningen jag kände. På det sättet handlar det mycket om det jag ser och känner. Jag dras till natur och hud. Hud och natur som övergivits, som lämnats. Natur och hud som är utsatta och kopplingen dem emellan. Var vi hör hemma. Jag är intresserad hur omgivning påverkar en. Jag fäster stor vikt hur man håller sin kropp och hur kroppens rörelser är. Säger mycket om en som person, var man är och ens historia. Det jag speciellt fascineras av är de små sökande rörelserna. Jag vill berätta med ett subtilt språk där det som händer ligger under ytan. Som ytspänning redo att spricka eller vara fast i en glaskupa. Där det jag fryser inte skriker ut smärta utan sväljer den. Det är ofta det jag porträtterar.

Vad känner du inför nomineringen? Jätte-, jätteglad. Kommer ta på mig en galaklänning. Tycker alltid det varit starka arbeten som blivit nominerade genom åren och väldigt tacksam att få vara med mitt.

Foto:Leif R Jansson/TT

Se Hannah Modighs bilder

Martin von Krogh

Ålder: 31

Familj: Hunden Pablita

Bor: Stockholm, Mariatorget

Bakgrund: Började som skådespelare och har bland annat jobbat på Stora scenen på Dramaten som skådespelare. Men tröttnade på alla navelskådare och fick en livskris när jag var 17 år och tog mig ut på havet. Seglade Nordatlanten, Island, Grönland, Kanada och USA. Hamnade mitt i 9/11 när jag kom till USA och när jag kom hem till Sverige igen började jag på Värnpliktsnytt

Började som fotograf: Gjorde mitt första jobb i Prag under IMF-demonstrationerna under höstlovet 2000. Under jullovet i tredje ring åkte jag till Mellanöstern för att bevaka andra intifadan. Kom in på Värnpliktsnytt som la grunden till journalistiken som jag sysslar med i dag.

Intressen: Trolla (är riktigt dålig), laga mat, renovera trasiga saker, meka med mc.

Utbildning: Självlärd men gjorde lumpen på Värnpliktsnytt.

Arbete: Frilansar. Är ansluten till Moment Agency.

Om bidraget: Reportaget är en idé som jag har haft under flera år. Efter att ha bott utomlands i flera år har jag blivit väldigt fascinerad över vad som ses som exotiskt i Sverige för ickesvenskar. Min fråga var; Du stiger upp och det är mörkt, du går till jobbet och ner i gruvan och det är mörkt, och du kommer hem och det är mörkt. Hur orkar folk leva i ständigt mörker? Magnus Alselind på Expressen nappade på idén och gav mig tid för att åka upp och göra det.

Vad vill du säga med ditt bidrag? Jag vill inte säga någonting, utan visa upp en del av Sveriges fantastiska variation. Det är väldigt exotiskt att solen, under drygt en månad om året, aldrig stiger upp där. Människan är väldigt fascinerande och jag är väldigt nyfiken på den och speciellt på Kirunaborna som lever i -32 °C och ofta under ständigt mörker.

Vad har du för känsla/vad är viktigt för dig när du fotograferar? Att respektera människorna som jag fotograferar är grundkänslan. Sen varierar det på vilket jobb jag gör, jag utgår alltid från min känsla beroende på ämne.

Vad känner du inför nomineringen? Otroligt glad och smickrad att juryn föll för mitt arbete. Är säker på att det skickades in himla många fina reportage så bara att vara nominerad känns väldigt hedrande.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Se Martin von Kroghs bilder

Trinidad Carrillo

Ålder: 38

Familj: Pojkvän, 11-årig dotter och son, född i april i år.

Bor: Göteborg

Bakgrund: Född i Peru, tonår i Stockholm där jag började fotografera som 13-åring, flyttade till Lima igen 1996 där projektet Maestro Papagayo/Braiding/The Name from Mars startade. Flyttade sen till Göteborg 1998 för att gå på Fotohögskolan där jag slutligen tog magisterexamen 2006 och därefter blivit kvar.

Började som fotograf: Stockholm, 1988.

Intressen: Foto, konst, musik, film, science fiction och sen ganska nyligen spindlar.

Utbildning: Järva Ateljé (Stockholm), G.F.U., Gaudi (Lima), Högskolan för fotografi, Konsthögskolan Valand.

Aktuella utställningar: ”Weaver – Between the 6th and 7th Hour” på Galleri Breadfield i Malmö fram till den 29/11. Göteborgs Konstmuseum ”Nyförvärv” fram till den 14/02. Wu Galeria i Lima från och med den 5/1.

Arbete: Konstnär/fotograf.

Om bidraget: Ett utdrag ur serien The Name from Mars som jag gav ut som bok på eget förlag en vecka efter att min son föddes. Nästan dubbelförlossning.

Vad vill du säga med ditt bidrag? Min motivation är att närma mig förståelsen av den existentiella platsen mellan yttre verklighet och dröm. Att få en starkare förnimmelse av denna och de andra verkligheterna. Att hänga med. Att registrera det som ligger framför mina ögon när det avlägsna drömlandskapet faller samman under vikten av en önskan som inte kan uppfyllas i vaket tillstånd. Besvärjelser liksom önskningar som blåses ut i förhoppning. Mantran, ramsor, ord som håller oss samman. Rymden som finns inuti och utanför.

Vad har du för känsla/vad är viktigt för dig när du fotograferar? Känslan av att mina fötter förflyttas. Av att öppna en dörr. Av att tiden står still.

Vad känner du inför nomineringen? Överraskning. Glädje. Lite skakis. Det är jättekul att få en chans att visa mina bilder för en bredare publik, att skapa uppmärksamhet kring dem.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Se Trinidad Carrillos bilder